Mitä eri maksutapoja on tarjolla?

Nykyään eri maksutapavaihtoehtoja löytyy lukemattomia erilaisia ja maksutapojen viidakossa rämpiessä saattaa tulla voimaton olo. Mikä maksutapa on paras? Kuinka monta eri maksutapaa juuri sinun kivijalkaliikkeessä tai verkkokaupassasi täytyy olla? Onko jokin maksutapa ehdoton ei? Paytrailin tutkimuksen mukaan jopa viidesosa nettishoppailijoista keskeyttää ostoksensa, jos eivät löydä sopivaa maksutapaa verkkokaupassa. Usein asiakkaat saattavat myös kääntyä kannoillaan jo ulko-ovella, jos ovessa on pahamaineinen lappu; “vain käteinen”.

Verkkokauppojen maksutapoja valitessa kannattaa ottaa huomioon muun muassa verkkokaupan kohderyhmä ja maksutapojen hinta. Ensinnäkin, myykö yritys vain kotimaan markkinoille vai suunnataanko suoraan kansainvälisille vesille? Monet suomalaisten suosimat maksutavat, kuten esimerkiksi verkkopankkimaksu, eivät ole mahdollisia ulkomaalaisille asiakkaille. Toiseksi, onko myytävät tuotteet kalliita ja voiko ostopäätökseen vaikuttaa positiivisesti esimerkiksi mahdollistamalla laskulla maksun? Minkälaisia maksutapojen tarjoajia markkinoilla on ja miten he ovat hinnoitelleet tuotteensa?

Perinteisissä kivijalkaliikkeissä yleisimmät tavat ovat nykyään – tosin vähenevissä määrin – käteinen ja korttiostot. Alaa valtaa kuitenkin voimakkaasti mobiilimaksaminen erilaisten digitaalisten lompakoiden ja maksusovellusten avulla. Muun muassa Masterpass- tai Apple Pay -sovellusten avulla liikkeissä voi maksaa lähimaksun tavoin. Mutkattomaan mobiiilimaksamiseen kannattaa panostaa ja esimerkiksi OPEN tarjoaa eri maksuratkaisuja erikokoisille yrityksille. Kivijalkaliikkeiden ja verkkokauppojen lisäksi eri maksusovelluksilla voi maksaa myös esimerkiksi erilaisia palveluja, kuten bussimatkoja tai auton pysäköinnin.

Erityisesti maailmanlaajuisissa verkkokaupoissa kannattaa tutustua myös eri korttimaksuvaihtoehtoihin. Kansainvälistyvässä maailmassa pelkät perus Visa- ja MasterCard -korttivaihtoehdot eivät välttämättä enää riitä, kun esimerkiksi erilaisia luotontarjoajia ilmaantuu jatkuvasti. Erilaiset kortit ja maiden sisäiset käytännöt kannattaa ottaa huomioon myös kivijalkaliikkeissä, erityisesti, jos kaupassa käy paljon esimerkiksi turisteja. Kansainväliseen kauppaan myös PayPal-online-palvelu on lähes ehdoton, sillä se takaa turvallisen ja nopean maksun verkkokaupan sijainnista huolimatta.

Kotimaan nettishoppailua dominoivat erityisesti verkkopankkimaksut, sillä suomalaiset pankkitunnukset omaavalle henkilölle verkkopankkimaksu on nopea, varma ja turvallinen vaihtoehto. Paytrailin tutkimuksen mukaan jopa lähes 40% maksaa mieluiten ostoksensa verkkopankissa, joten aloittelevalle verkkokaupalle se on ehdoton elinehto. Kotimaan mobiilimaksut, kuten Siirto- ja MobilePay-sovellukset sekä laskutus ovat myös hyvä vaihtoehto verkkopankkimaksuille. Mitä tahansa maksutapaa yritys harkitseekin, kannattaa asiaa miettiä monelta kannalta, sillä se joka toimii yhdelle, ei välttämättä toimi toiselle.