Kuinka laajentaa toimintaa EU:n ulkopuolelle?

Yrittäjyys EU:n ulkopuolella on varmasti haastavaa, toisaalta yrittäjyyteen jo sinänsä liittyy tiettyjä haasteita, joihin maakohtaiset käytännöt ja kulttuuri tuovat oman lisänsä. Mahdollisimman perusteellisella taustatyöllä, tarkoitukseen sopivilla ja osaavilla yhteistyökumppaneilla sekä hyvillä suhteilla paikallisiin tekijöihin on suuri rooli yritystoiminnan ulottamisessa ulkomaille, etenkin EU:n ulkopuolisiin maihin.

Edellytyksiä EU:n ulkopuolella toimimiseen

Rahoituksen tulee ehdottomasti olla kunnossa, sillä kevein eväin maailmanmarkkinoille on paha puskea, vaikka nälkä tekemiseen olisikin suuri. Riskienhallintaan on panostettava huolella, sillä kaikesta valmistautumisesta ja varautumisesta huolimatta yrityselämässä tulee joskus vastaan täysin odottamattomia käänteitä. Ulkomailla yrittäminen vaatii rautaisia hermoja, paineensietokykyä ja tilannetajua. Hyvä kielitaito ja mahdollisimman perinpohjainen paikalliskulttuurin tuntemus tukevat ulkomailla yrittämistä. Asenteenkin on oltava kohdallaan.

Vientikauppa

Finnvera ohjeistaa vientikauppaa tekeviä yrityksiä suojaamaan myyntisaatavansa, tai harjoittamaan kaupankäyntiä turvatuilla maksuehdoilla, jotta luottotappioilta vältyttäisiin. Koska rahoitus tulee suunnitella hyvissä ajoin ennen vientikauppaa, jokaiseen kauppaan pystytään valitsemaan sopivin maksutapa. Takuumaksut ovat pieniä verrattuna tappioihin, jos maksuja ei pystytäkään kotiuttamaan.

Vaikka yrityksen asiakas olisikin tunnetusti luotettava kauppakumppani, vientimaa saattaa olla riskialtis esimerkiksi poliittisista syistä. Politiikka ja maailmantapahtumat, kuten erilaiset kriisit, kolahtavat kaupankäyntiin joskus kovallakin volyymilla.

Team Finland luotsaa yrittäjiä Venäjällä

Ruplan devalvoituminen ja pakotetoimenpiteet vaikuttivat myös suomalaisiin liiketoimiin Venäjällä. Koska Venäjä on kaikesta huolimatta tärkeä yhteistyökumppani, Suomen mainetta ja suomalaistuotteiden luottoa halutaan ylläpitää. Suomalaisuutta halutaan markkinoida Venäjällä, johon tarkoitukseen Suomi-tiimi panostaa. Team Finlandiksi nimetty verkosto koostuu valtiorahoitteisista organisaatioista kuten edustusverkko, ministeriöt, Tekes, Finpro ja monet muut tekijät. Team Finlandin palveluista löytyy lisätietoa osoitteesta palvelut.team.finland.fi.

Esimerkki maailmalta: suomalainen Aqsens Health Intiassa

Kauppalehti kertoi huhtikuussa 2017 Aqsens Health-nimisestä start up-yrityksestä, jonka henkilöstömäärä on 5 henkeä. Yritys on yksityisrahoitteinen, minkä lisäksi Aqsens Health sai tukea toimintansa laajentamiseen Intiaan Finnpartnership-ohjelmasta. Toimitusjohtaja Timo Teimonen lausui haastattelussa, että tärkeintä ulkomailla yrittämisessä on yrityksen läsnäolo kyseisessä valtiossa.